Konceptet er fortsat én mand og én mikrofon. Stående på en scene foran en fyldt sal. Målet er underholdning, og vejen derhen sker via delte ord. Thomas har gjort dette i toogtyve år, og selvom alderen påstår han snart er et halvt århundrede gammel, så er det svært at forestille sig han stopper. Han er en flot, veltrænet mand, hvis hjerne er proppet med tekniske detaljer, skæve vinkler og sjove anekdoter. Han er en professionel, succesfuld, driftsikker funny man og det satte showet her blot to streger under. Det var dog første gang at jeg oplevede ham forsøge sig med et tematisk show. Rammen og indholdet var således formet af kærlighed. På den ene eller anden måde. Uanset at vi kom forbi guldfisk med diarré, ubådsmord eller gangbang bryllupskjole, så var kærlighed knudepunktet for det to timer lange show i Roskilde. Hvor Gimles to etager var fyldt med mennesker der virkelig ville have en god aften i byen med og via Thomas Hartmann.

Copyright Forbrugermania

Grækernes fire forskellige definitioner af kærlighed (storgēʹ, eʹros, filiʹa og agaʹpē) udgjorde strukturen for de mange personlige anekdoter, sjove betragtninger og sande røverhistorier. Hvilket er en klassisk funktionel tilgang til tjansen som komiker alene på en scene. Showet fungerede og den tematiske vinkel passede også fint. Der var dog enkelte forgreninger der endte med at stå tilbage som glemte potteplanter efter en flytning. Isoleret set fungerede disse elementer også, men det var meget uklart hvorfor de var indflettet i dette show. Jeg havde således mere end svært ved at gennemskue hvad vi skulle med sekvensen om ytringsfrihed og racisme.  

5_fjerpen.JPG

Jeg elsker barndomshistorierne om trængslerne som lillebror til en manipulativ og intelligent storesøster. Minderne genfortælles levende, kærligt og virkelig morsomt. Mens alle hundelortspointerne leveres i et rapt tempo der søger umiddelbar reaktion fremfor eftertænksomhed. Mønsteret er et morsomt indblik i mennesket Thomas Hartmann, efterfulgt af effektiv og sprudlende komik. Vi veksler således hele tiden mellem empati med komikeren til at grine af de andre. Hvilket er en stabil måde at forene en flok fremmede mennesker til et fællesskab, der gerne morer sig sammen. Showet viser tydeligt at komikeren står ved en skillevej, hvor fortiden tilgives, accepteres og delvis forlades. Mens hans fremtid står tilbage som noget ukendt men positivt. Fem årtier har det taget og når nu livets sande værdier er lykke / kærlighed er det oplagt at fundere over vejen man tager. Selvfølgelig latterliggøres reality deltagere, sex med hunde nævnes og Tøndersagen bruges som pointe mere end en gang, men der er også blevet plads til erkendelse af alder, egne IT udfordringer, ens rolle i fortidens fejl og betydningen af kærlighed. Showet var således i balance, just som komikeren selv.


Kærlighed kan opleves i efteråret 2018 i hele landet. Premieren fandt sted den 27. september 2018 på Viften i Rødovre. Se her hvor du kan fange Hartmann på en scene nær dig

Comment