Maren Uthaugs naivistisk streg er måske fanget i et begrænset farveunivers men alligevel proppet med udtryk. Hvis du ikke allerede kender den 163 cm høje skandinav, med den store kærlighed for rødvin og online skoshopping, så kan du snildt stige ombord her. Hvis du omvendt, som jeg, længe har fulgt kvinden online rummer udgivelsen ikke mange overraskelser. Du behøver dog hverken at have læst hendes bøger, blogindlæg eller set hende tegne live for at nyde kalenderen her.

Fotocopyright Maren Uthaug

De 365 tegninger er ofte afstemt med sæsonerne, ugedage og mærkedage. Der er dog tematiske afbræk fire gange hvor vi over flere dage forfølger en afgrænset historie. Disse passer umiddelbart med ferier,  med jul som den eneste undtagelse. Kalendersamlingen repræsenterer fint Marens samlede tegnet udgivelser, dog er hadet til Telia ikke medtaget, men det er hendes anstrengte forhold til normer, netbank, rengøring og katte til gengæld. Marens univers befolkes af hende selv, mand, deres børn, hendes forældre og nogle enkelte veninder.

4_fjerpen.JPG

Det hele minder mig om en sort hvid sarkastisk udgave af Poul Pavas kunstværker. Jeg elsker de mange kanter og rebelske løsninger. Jeg kender ikke familielivet med Maren, men bilder mig alligevel ind tegneserien giver et fint indblik. Jeg deler næsten alder med Maren og genkender uhyggelig meget normhad i hendes tegninger. Vi har således begge et anstrengt forhold til fællesskabet, kristendommen, Dansk Folkepartis værdipolitik, deler afmagten over Syriens sammenbrud og opdrager begge frit efter mavefornemmelser. Hvor mange kvinder spejler sig selv i problemer med teknikken, overtræk grundet sko indkøb, irritation over intimbarberinger og sammenstød med andre forældre, så finder jeg selv striberne med kæresten og teenagerdatter sjovest. Han bruges som et spejl for alle de fejl Maren måske nok ved hun besidder, men helst kun indrømmer indirekte. Teenagerdatter udsættes mere for livsvisdom af den begrænsede slags, men tjener også som styrkemarkør for moderens egne mangler. Det hele er formidlet med hjerte, humor og nerve.    


Udgivet af Politikens Forlag. Copyright på tegningerne tilfalder alle Maren Uthaug. Se mere her. Så snart Maren har opdateret hendes webshop kan du utvivlsomt købe kalenderen der efter den 1. november. Dog kan du allerede nu finde kalendere i en boghandel nær dig. 

Comment