fotocopyright Nicholas Følsgaard

Selvfølgelig dør ungdommelig idealisme med tiden, uanset hvor blåøjet du måtte have været.
Langt de fleste af os fylder hullet drømmene efterlod med kynisme, realkreditlån og tomme arbejdstitler. I de danske kontorlandskaber kalder vi disse Katatoniske mennesker for Djøf'er - der fanget bag hver deres hævesænke bord bearbejder alverdens excel ark og powerpoint præsentationer, således magtensfolk aldrig ser andet end søjlefremgang og farvestrålende versioner af tidens mest hypede ledelsesfloskler.  Disse virkelighedsfjerne bobler fungerer både som et fængsel og en parallelverden. Det er let at glemme "virkeligheden" når man kun ser den gennem talkoloner og omtaler den i slagord. Hvilket utvivlsomt forklarer det elastiske forhold til etik, sandhed og ulovligheder magtens embedsmænd alle besidder. Det kunne man skrive mange grumme og depressive historier om, heldigvis er det også råstoffet i Per Helges satirske show Djøf Med Løgn II  

[youtube=://www.youtube.com/watch?v=g3c3des9ItA&w=854&h=480]

Just som sidst er showet et tomt scenegulv med Per Helge i centrum. Her er ingen voldsomme effekter, nyskabende lyssætning eller overflod af rekvisitter. Det er blot en velklædt mand og en masse ord. Det lyder selvfølgelig som enhver anden konference hvor projektøren ikke virker, men i munden på en ægte historiefortæller er det i stedet ren magi. Den lange perlerække af absurde situationer og groteske beslutninger på dette lille provinsrådhus, fremstår både som en karikatur på en hverdag vi alle genkender og udgør samtidig rammen om vores hovedperson Per Helge - Strategikonsulent på Børne-Unge området.

[youtube=://www.youtube.com/watch?v=BUaqoPyj_vA&w=854&h=480]

Det er det helt store sammenbrud / sammenstød der bygges op til i denne foretælling. Hvis tre tråde fordeles på en nisseleg der går alt for langt, lorteprojektet "Fremtidens Kommune 3.0" og så konferencen der skal sætte Per tilbage på rette spor. Det hele afvikles i ugerne op mod jul, også kendt som den sidste måned hvor alle målsætningerne fra året SKAL gå i opfyldelse. Trådene flettes med cliffhangers og bidende satire. Hovedbudskabet om at finde tid til sig selv og styrke til at sige fra toner allerede frem i starten af showet, og da vi når klimaks er ingen længere i tvivl om vigtigheden af indre sjælefred. 

Det er både en oplagt efterfølger på én succes og så alligevel lidt noget andet. Første gang Per Helge satirsk indtog Djøf-verdenen skete det med storytelling i centrum, denne gang er det den humoristiske bearbejdelse af new mangement flosklerne og deres negative effekter der udgør kernen. Det altså Djøf-indholdet og ikke formen der fylder mest på scenegulvet. Noget salens mange Djøf´ere sikkert ikke opdagede, da de blot var der for bekræftelsen, satiren og genkendelsen. Showet fungerer, satiren har bid og det danske kontorlandskab er forsat stedet drømmene om en bedre verden tager hen for at dø. Det er den oplagte underholdning for store virksomheder, kommunale enheder og statslige grupperinger. Det også spejlbilledet enhver chef bør indtage med åbent sind og arme. Hvilket utvivlsomt må være smertefuldt hvis selverkendelse ikke er et af værktøjerne chefen har adgang til. 

- Et synspunkt! Af Thor Kristjan Kidmose.


Idé og hovedforfatter:  Per Helge. Medforfatter:  Kasper Sørensen.  Spiller på Bremen Teater, Nyropsgade 39-41, 1602 København V  mellem  8. oktober – 4. november 2015 . Alle dage kl. 20.00.

Comment