Fotocopyright Ulrik Jantzen / Das Büro

Du behøver hverken at kende Tjekhov eller på anden måde være vant teatergænger for at få fat i budskabet i Mågens, der er et kryds mellem en moderne komedie og et klassisk kærlighedsdrama. I hænderne på Ditte Hansen og Louise Mieritz handler Mågen fortsat om at liv er dét der skal leves før døden og at lykke er dit eget ansvar. Så hvis dine drømme om berømmelse er det eneste du har, så ender du som et hult og ulykkeligt menneske med en rådden sjæl. 

Fotocopyright Ulrik Jantzen / Das Büro

Historien er spundet op på en dysfunktionel familie hvor alle taler, men ingen rigtig lytter.  Hvor alle ønsker at blive set for den de er, men gerne overser de andre. Hvor kærlighed er så fraværende, at ingen helt ved hvordan det føles. Årsagerne til familiens forviklinger før vi falder ind i historien er utvivlsomme mange, men uanset hvorledes familien er strandet som en gold parodi på en græsk tragedie, forstår vi spændingerne mellem medlemmerne.

Fotocopyright Ulrik Jantzen / Das Büro

Familieoverhovedet Irina (Tmmi Øst) er en berømt skuespillerinde, der siden fødslen ikke rigtig har skænket sønnen Konstantin(Andreas Jebro) noget tid, i stedet øser hun kærlighed ud over hendes unge elsker Boris (Christian Fuhlendorff,), der omvendt har mere liderlighed end ægte følelser, hvorfor han jager Konstantins smækre unge kæreste Nina (Rikke Lylloff,). Konstantin selv søger den dybere mening med kunsten for derved at finde en retning med livet og således tilegne sig en selvstændig identitet, frem for at være det morsyge pjok han nu engang er!
Konstantins mange kunstneriske tiltag drukner dog ofte et sted mellem prætentiøst og selvmedlidende, men på trods af den fraværende far, utilnærmelige moder, troløse kæreste og selvcentreret stedfar, har Konstantin lige overskud til at trampe på hende der altid er der for ham, den forelskede Masha (Lise Baastrup). Der i mangel af bedre og kedsomhed gifter sig med skolelæreren Simon (Benjamin Kitter). Mågens (Kristian Holm Jensen) er familiens oversete onkel, der efter bedste evne binder dem alle sammen og samtidig fungerer som et spejl på familiens sindstilstand. 

Fotocopyright Ulrik Jantzen / Das Büro

Det er sjældent at sarkastiske bearbejdninger af noget som helst munder ud i vellykkede nyfortolkninger. Det synes jeg dog er tilfældet med Mågens, der godt nok er én ganske fri fortolkning af Anton Tjekhovs såkaldte komedie Mågen, men hvor pointerne er bibeholdt og serveret så en ny generation kan forstå dem. Forviklingerne virker oplagte og problemstillingerne utallige. Det hele er flettet sammen med moderne komik, nutidige referencer og selvparodier af den kradse slags. Når Fuhlendorff f.eks. levere indgangsreplikken ”Det er bare Boris, Køb DVDen” må det føles som et forvrænget spejlbillede af en komiker der blot er form og ikke længere indhold. Det er selvfølgelig altid en balancegang når et klassisk stykke udsættes for humoristiske fortolkninger af den moderne slags, og der trædes da også ved siden af enkelte gange, men som helhed er det en omgang forførende komik på højt niveau, proppet med pointer under bæltestedet og referencer af den ene og anden slags, tilsat en musikalsk afslutning der ramte rent ved mig. Det både morsomt tænkt, udført og oplevet.

Af Thor Kristjan Kidmose.


Mågens er iscenesat af Heinrich Christensen i Maja Ravns scenografi med Lise Basstrup, Tammi Øst, Christian Fuhlendorff, Andreas Jebro, Rikke Lylloff, Benjamin Kitter, Kristian Holm Joensen, Janus Elsig og Carl-Christian Riestra i rollerne. DRAMATIKER
: Anton Tjekhov. INSTRUKTION: Heinrich Christensen. MANUSKRIPT: Ditte Hansen og Louise Mieritz. SCENOGRAFI: Maja Ravn.MEDVIRKENDE: Christian Fuhlendorff, Tammi Øst, Andreas Jebro, Rikke Lylloff, Lise Baastrup, Benjamin Kitter, Kristian Holm Joensen, Janus Elsig og Carl-Christian Riestra.

Comment