image
To desperate mænd.
Jagten er en intens spændingsroman om to desperate mænd, den ene på jagt efter sin datter, den anden på desperat flugt. Ian er en desillusioneret politimand med rod i privatlivet. For 7 år siden forsvandt hans lille datter Maggie sporløst, ægteskabet gik i stykker, og han har ikke længere kontakt med sin voksne søn. En dag modtager han et alarmopkald fra datteren. Hun er på flugt fra sin kidnapper og befinder sig ikke langt fra et butikscenter i byen, men pludselig afbrydes forbindelsen.

Et andet sted i byen bor ægteparret Harry og Beatrice. I deres kælder sidder en pige og planlægger sin flugt. Hun er ikke den første lille pige, der har siddet i kælderen. Faktisk er hun den femte pige, som Harry har kidnappet og taget med hjem som erstatning for ægteparrets lille pige, der døde under tragiske omstændigheder. Harry vil bare gøre sin kone lykkelig, men da politiet finder fire barnelig i familiens skov, bliver det startskuddet til en desperat og blodig flugt.

clip_image002clip_image003clip_image003[1]clip_image003[2]clip_image005Mænd uden nåde. Det er en vaskeægte selvtægtroman på den hårde og brutale måde. Der vises ingen nåde eller sympati, og tankerne ledes hen på Coen-brødrenes oscarbelønnede drama ”No country for old men” fra 2007. Midt i det intense spændingsrace får vi tilbageblik i de to mænds liv og får næsten sympati med bortføreren Henry. Deres udgangspunkt er nok forskelligt men efterhånden som blodet flyder, nærmer de sig mere og mere hinanden.

Der er også en skildring af en fars kærlighed på godt og ondt. Det er kærlighed til datteren Maggie, der driver Ian på desperat jagt, men prisen er høj. Den svageste karakter i bogen er Harrys kone, Beatrice, der også er en slags fange i sit eget hjem. Hun lukker øjnene for, hvad der sker af grusomheder omkring hende og siger ikke sin mand i mod. Det står klart, at hun har psykiske problemer, men hvorfor og hvordan, må man selv gætte sig til. Det havde ikke gjort noget, hvis forfatteren havde brugt lidt mere krudt på hende, men det er så også det eneste, der trækker ned i den samlede bedømmelse.

Som spændingsroman fungerer bogen til UG. Ryan David Jahn beviser endnu engang, at han mestrer genren. Han har tidligere skrevet den psykologiske thriller ”Gode naboer” fra 2011. Nu kan man så bare vente på, at Tarantino (eller andre) køber filmrettighederne.

Af Mette Nielsen.

Udgivet 2012, 344 sider. af forlaget Hr. Ferdinand.Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette RSS feed, eller følge med via facebook. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, du kan også følge med via Twitter. De med nokia telefoner har deres app her.

Comment