image
Stykket er selvfølgelig pakket ind i absurditeter og fjollerier, men ingen kan være i tvivl om at det prikker til Danmarks største problem – Overlevelse i en global verden! For hvordan skal fem millioner middelmådige velfærdsforvente danskere overleve i en verden fyldt med genier, lave produktionsomkostninger og en arbejdsvillighed vi slet ikke kan matche. Den 20 år gammel fejlslået strategi om at vi af uvisse årsager skulle besidde en slags innovativ skattekiste i form af vores menneskelige genmasse holder i hvert fald ikke. Nullernes væksstrategi har også vist sig at være en falliterklæring idet væksten ikke kom samfundet til gode og kompetencerne efterspurgt ikke blev fundet i den danske arbejdsstyrke. Så vores lille ørige i det kolde nord er nu under et seriøst pres og i takt med at broerne skyder op tager det ikke lang tid længere at krydse vores lille nation. Reaktionen på udfordringen har hidtil været reaktionær og forudsigelig og den tomme omgang floskler fra konsulentfabrikken udgør komikkernen i forestillingen ”Tankens Kraft”.
image
Den triste sandhed
Da vi i 60erne mistede lavtløns jobbene til Sydeuropa kom ideen om kvalitetsmærket ”made in Denmark” på banen. Siden skulle vores ideer og organisatoriske evner sælges til omverden. Dernæst blev vi et led i den globale produktionskæde hvor vi selv udså os pladsen som hovedet. Hvorfor penge blev fjernet fra grundforskning og pumpet ud i alverdens nye afarter af menneskelig viden. Da fremtiden tilhører fremtidens folk måtte der nemlig nye videnskaber til (var logikken). Naturvidenskaben havde kronede dag og de tværfaglige uddannelser oksede løs i bolledejen for nu skulle der anvendelig viden på banen. Men selvom vi alle troede nyt og større altid var bedre gik et eller andet galt og fremskridtet fulgte ikke med fremtiden. Den økonomiske afmatning har derfor i dag ramt alle aspekter af Danmark og frem for at påtage os ansvaret for en fejlslået økonomisk og samfundsmæssig strategi skuer vi som samfund igen mod en fjern fremtid, hvor den næste generation af danskere har reddet dagen via en sælsom blanding af gode ideer, klimavenlige tiltag og unikke forretningsmodeller!
image
clip_image002clip_image003clip_image003[1]clip_image003[2]clip_image005Hvis du på noget som helst tidspunkt har været indskrevet på et dansk studiested vil du sagtens kunne genkende det administrative nonsens, de fabulerende og meningsløse fagbeskrivelser som dette stykke gør tykt nar af. Misforståelsen at universiteter er hjemstedet for rigets fineste viden punkteres også ganske fint. Det er derfor skræmmende morsomt at følge stykkets unge helt (Andres Berg Nielsen) søgen rundt i glasgangene efter meningen med livet. Desværre får dramatikeren Mads Mazanti Jensen ikke rigtig bundet dette spor sammen med kritikken af samfundet. Hvorfor Videnskabsministerens (Kristian Halken) ellers underholdene limbo ikke får betydning for selve dramaet i historien. Nicolaj Spangaas simple scenografi leder med det samme tankerne hen på CBS hovedkvarter i København. Hvad du ser, er hvad du får og der er heldigvis ikke brug for mere i stykket. Anette Støvlebæk, Rasmus Hammerich, Ole Westh-Madsen udfylder hver især ganske fint små roller der alle afspejler konsekvenserne ved den Danske fejltagelse (kaldet ”viden som vækststrategi” af politikere). Mine fire kloakdæksler gives for den velplaceret kritik, konsulentparodierne og latteren Halken sikrede via skuespil, mimik og monologer.

Af Thor Kristjan Kidmose.

Forestillingen blev overværet 11. september ved CafeTeatret hvor du kan se selvsamme frem til den 6. oktober. Foto copyright Søren Meisner. Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette RSS feed, eller følge med via facebook. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, du kan også følge med via Twitter. De med nokia telefoner har deres app her.

Comment