image
Den lagdelte drømmeverden Börkur Jónsson har skabt under teltdugen er i sig selv hele turen værd i teateret, men det er faderopgøret der udgør omdrejningspunktet for dramaet. Det er dog svært ikke at lade ens tanker lindre ved ambitionerne, omfanget og teknikken bag stykket frem for selve historien. Hvilket skaber en vis ubalance mellem form og indhold. Det var også første gang jeg havde mulighed for at opleve tekstning af et teaterstykke på et selvvalgt sprog fremvist på min smartphone.
image
Far er den bedste i verden
Familiens overhoved (Waage Sandø) har aldrig interesseret sig for andet end sine egne behov hvorfor han i dag både ejer masser af land, en privat ø og står foran bryllup med en purung vildkat af en kvinde (Ellen Fosti). Men når man har horet sig til det meste i livet efterlader man sig som oftest genetiske fodspor og patriarken har da også flere forskruet børn at forholde sig til. En rigid datter(Nína Dögg Filippusdóttir) der blot stræber efter faderens kærlighed og så tre bastard sønner der på hver deres måde lever med hadet til dem selv og ophavet. Lokket af løfter om faderens snarlige død indfinder de sig på barndommens slagmark, hvor det dog hurtig bliver klart døden ikke er nærforstående og de tvinges derfor til at forholde sig til hinanden, fortiden og faderen.
image
Tekstning muligheder og begræsninger
Selve ideen er så besnærende simpel at man forundres over ingen har gjort det tidligere. Her udsendes tekster via et lokaltnetværk der ikke giver dig adgang til internettet. Teksterne hentes frem på din smartphone via en gratis app og forbindelse til netværket. Du vælger selv sproget og tekstens størrelse. Vi testede dette på to forskellige android telefoner og en Ipod. Det var ikke en ubetinget succes, men alligevel så langt bedre end ingenting, at jeg gerne vil anbefale det, dog med forbehold for forbedringer. De største problemer var de manglende tekstsekvenser (enkelte comic relief omstillingsscener var ikke tekstet) det gør en turist unødvendig usikker på om teknikken virker, læsehastigheden blev ikke styret af en selv og det var ej heller muligt at bladre tilbage/ frem i underteksterne, der var flere flaskehalse undervejs der gjorde du var fortabt for så pludselig at blive overvæltet med tekststykker. Ipoden hentede for det meste teksterne hurtigere end de to smart phones.
image
Ligeledes var ”oversættelsen” til det engelsk sprog flere gange unødvendig ”flad”. Hvor det talte sprog f.eks. havde mange variationer blev disse ofte kun oversat med et enkelt engelsk ord. Kulturelt gik enkelte passager også tabt. Det var dog ikke kun smartphone folket der havde tekster til rådighed, idet scenen var afgrænset af flere fladskærme med danske tekster, hvor alle vi lokale kunne få afkodet det islandske modersmål når nødvendigt.
image
clip_image002clip_image002[1]clip_image002[2]clip_image002[3]clip_image004Det endelig opgør bliver hverken så perfidt, vederstyggeligt eller ubehageligt som historiefragmenterne om bastardernes barndom ellers giver indtryk af det burde være. Samspillet mellem sønnerne er dog medrivende, den unge stedmor fascinerende, mens datteren og sommerfuglenet svingende kæreste (Håkan Paaske) desværre er lånt fra en Lucky Luke historie . Scenografien underbygger eminent historien og det åbne design med de mange skumle afkroge giver virkelig rige udfoldelsesmuligheder for dramaet. Jeg er vild med få danske skuespillere, men har endnu ikke set Pauli Ryberg træde ved siden af, denne gang er han ligeledes en visuel fornøjelse som den underkuede småtosset tjener. Fire kloakdæksler kastes derfor efter en fornøjelig aften i cirkusteltet.
Af Thor Kristjan Kidmose.
image

Fotokredit: Per Morten Abrahamsen. Manuskript af Richard LaGravenese. Lysdesigner Carina Persson. Øvrige deltagere: Pia Örjansdotter, Jóhannes Níels Sigurðsson, Víkingur Kristjánsson, Ólafur Darri Ólafsson, Björn Hlynur Haraldsson, Birgitte Prins og Charlotte Elisabeth Munksgaard. Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette RSS feed, eller følge med via facebook. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, du kan også følge med via Twitter. De med nokia telefoner har deres app her.

Comment