image
Middelalderens grove ransmænd misbruges gerne og ofte i alverdens film og reklamer, men det er alligevel sjældent at vikinger plyndrer Bellevue strand. Dagens togt var både et gennemtænkt forskræp for Frederikssunds Vikingespil og et vellykkede slag for de historiebevidste.
image

For selvom vi alle ved at vikingehjelmen med de anakronistiske horn i siderne ikke er korrekte så der få som kender de korrekte detaljer. Hvorfor sommerens mange middelaldermarkeder, vikingespil og bådlaug altid er i høj kurs blandt publikum.

image

Dagens korte forestilling var derfor også en velbesøgt slagmark, for på trods af det grå vejr og det kolde badevand var vi mange som gerne ville se vikinger kæmpe på tæt hold.

image

Jeg selv var uniformerede så afslappet af flere gamle damer bad mig om at holde mig bag en usynlig linje, men flabet som kun vi fra pressen kan være det, forbrød jeg mig alligevel mod formaningerne og tog et hav af billeder på nært hold. Det viste sig dog lidt svært at undgå cykler, tankskibe og andre fotografer.

image

Dagens slag var udformet som et klassisk hit’n’run togt hvor barske fjender fra søsiden indtager stranden og raner lokalbefolkning for gods, guld og ungmøer.

viking1

Alt imens de lokale bondekarle og krigere efter bedste evner forsvarer sig med kæppe og sværd. Slaget er kort og blodigt, begge sider har tab, men de angribende styrker formår dog både at stikke af med byttet og dræbe modpartens overhoved

image

Det hele tager kun en halv time og det er ganske givet ikke første gang folkene afvikler noget lignende, men forberedelserne bag er mange. Dels skal tøj syes, tilbehør skaffes og våben smedes. Roller skal fordeles og skib bygges. Slag skal øves, lurblæserne findes og sværdkunster mestres.

vik4 (2)

For der skal andet end lange fletninger, barske blikke og mjød horn til for at skabe et vellykket slag. Det samme gælder for Frederikssund Vinkingespil som i 61 år har samlet unge som gamle omkring vikingetidens traditioner, kultur og gode historier. Årets forestilling får premiere på solhvervsdagen vi kalder Sankt Hans.

viksorthvid

Torben Sekov står for instruktionen af de 170 mennesker på scenen, mens 200 andre står for skabelsen af den fem tons tunge scene, tilberedelsen af de 2,5 tons kød og skabelsen af de mange dragter med mere. Ud over årets forestilling i Frederikssund kan du også opleve showet til OL i London denne sommer. De mange frivillige kræfter bag forestillingen spreder sig over alle aldersgrupper men det alligevel imponerende at den ældste aktive sværdsvingende viking er 74 år.

image

Af Thor Kristjan Kidmose.

Foto copyright Forbrugermania. Vikingeraid blev overværet d. 10. juni ved Bellevue Strand. Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette RSS feed, eller følge med via facebook. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, du kan også følge med via Twitter. De med nokia telefoner har deres app her.

Comment