DSC_0215

Det er selvfølgelig ikke kun frivillige kræfter der holder en kæmpe festival som Kino i Vilnius på benene, men hvor du som publikummer ikke rigtig bider mærke i de mange skattepenge der også ofres på sagen er det omvendt langt lettere at få øje på de kommercielle kræfter. Dels er eventpigerne altid ganske lårkort klædte og dels formår sponsorerne at tilkæmpe sig de gode pladser i biograferne. Jeg selv benytter mig af kaffesponsorens billige tilbud og har da overvejet om den udleveret pulversuppe vil berige min diæt i nævneværdig grad?

Vilnius1

Den tredje dag her i Vilnius fulgte mønsteret fra alle de andre, dog med den store forskel sollys og varmegrader nu også har nået det sydlige Baltikum. Jeg tilbragte dog uanset hvad fire timer i biografsalene efterfulgt af gåtur rundt forstaden hvor alverdens ting blev dokumenteret med mobiltelefonens kamera. Flere beværtninger og enkelte spisesteder blev også besøgt før dagen var slut.

Hess

Hvis du nogensinde har rejst rundt i de baltiske lande eller Finland har du sikkert set den lokale burgerkæde Hesburger. Hvis prisniveau nok skal forvirre din indre forbruger – f.eks. koster et glas frisk juice på en cafe det samme som en hel burgermenu ved Hes!

DSC_0249

Hvis ikke du har været omkring Paparazzi i Vilnius bør du unde dig selv et stop i baren. Her er aldersspredningen stor og drinks variationen går fra det klassiske over det flamboyante til de prisbillige alternativer. Således kan teenagerne få stjernekaster i deres drinks og voksne arbejdsmænd kan drikke bekymringerne væk via Whisky, mens vi andre nyder Prosecco på flaske.

DSC_0252

Men nu har stedet fået konkurrence af en moderne hybrid mellem engelsk pub og cocktail bar kaldet Piano Bar, der i anledningen af St. Patrick’s Day var mere irsk pub end noget andet. Aftnen blev afsluttet på Vilnius vellykkkede rockbar Bix Baras hvor temaet bliver forfulgt i tre etager, så hvis du har hang til dyb bas eller headbanger moves er det altså stedet.

imageclip_image002clip_image002[1]clip_image002[2]clip_image002[3]clip_image002[4]clip_image004

When Pigs Have Wings af Sylvain Estibal.

19760253.jpg-r_760_x-f_jpg-q_x-20110614_063914

Denne vellykkede komedie formår for første gang at fremstille mellemøstkonflikten så begge sider virker både menneskelig og nødvendige for en løsning. Her forfølges det vanvittige hele tiden med et kæk blink i øjet og med et klart fokus på folkets hverdagen. Vores helt er den altid uheldige fisker hvis største fangst er en kæmpe vietnamesisk grisebasse. Men da hverken fromme jøder eller muslimer er vilde med bacondyret kan det ikke umiddelbart omsættes til profit. Det er først da han støder på en visionære kvindelige bosætter at muligheden for forretning tilbyder sig, men en ting er at sælge ornesæd, en anden at indsamle det. Konsekvenserne ved salget viser sig dog hurtigt at være langt alvorligere end beskidte hænder.

Denne lille tragiskkomiske film fortjener sine fem kloakdæksler da den formår at udstille et besat folks hverdags absurditet uden det bliver fordømmende eller utroværdigt. For selv om den lallende historie og det karikerede persongalleri lokker din opmærksomhed på afveje kan du sagtens fornemme sandheden bag.

clip_image002[5]clip_image002[6]clip_image002[7]clip_image002[8]clip_image002[9]clip_image004[1]

Whores' Glory afMichael Glawogger.

Whores_Glory__1_1WhoresGlory-Photo1-_C-VinaiDithajohn

Det er ikke første gang nogen har forsøgt sig med dokumentar om prostitution, det er blot første gang det er blevet seværdigt uden du skal tude dig gennem verdens elendigheder. Vi besøger kødmarkedet i Bangkok, Mexico og Indien. Hvor forskellene er store selvom transaktionen er den samme. Indblikket gives på begge sider af sexhandlen og misbrugskæden er længere end man skulle tro. De asiatiske kunder køber de smukke kvinder i håbet om lindring af hverdagens stress og ubehag. Mens pigerne selv sælger kroppen fordi de ønsker at klarer sig selv. Dagens fortjeneste bruger de sexsælgende piger ofte på ”bar drengene” der selv sælger kærlighed og samvær for drinks til overpriser.

Men hvor de mandlige kunder har hustruer der hjemme har de prostitueret blot kæreste der er hos dem for gratis sex. Misbrugscirklen virker uendelig men det er først i samtalerne med de indiske red light kvinder indsigten i livet bag facaden giver mening. Det er her modløsheden får dybde og perspektiv. Mens jeg omvendt ikke forstår den indiske sexindustri eller deres voldelige salgsmetoder (kunder får slag hvis de ikke returnere til de samme piger!).I Mexico kommer vi med helt indenfor når en kunde gennem tyve minutter forlyster sig med flere stillinger og oralsex. Kvinderne bor dør om dør i bolle boder hvor kunderne serviceres efter bedste evner.

image

De fem kloakdæksler gives for de mange fantastiske småbidder fra samtaler med købere og sælgere. Indsigten tilbydes mens forklaringen er op til betragterne selv. Det er dog tydeligt industrien er mere kompleks end den simple sex transaktionen ellers indikere. Kødmarkedet er farverigt og sølle. Glamourøst og råddent på samme tid. Det er en profession, det er et marked, det et misbrugs mekka vi som race har holdt i live gennem evigheder. Det er stedet hvor de lykkelige historier indeholder mere smerte end noget menneske burde opleve. Det er vanvittig godt lavet og lydsporet fuldender oplevelsen.

DSC_0239

Af Thor Kristjan Kidmose.

Foto copyright Forbrugermania. Mens alle film foto copyright tilfalder de forskellige filmselskaber og Kino festival.  Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette RSS feed, eller følge med via facebook. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, du kan også følge med via Twitter.

Comment