TapetFinal

På trods af de mange lejemål jeg gennem livet har beboet som lejer spredet ud over hele Danmark så har jeg aldrig før opsat tapet. Hvorfor jeg selvfølgelig var mere nervøs end nysgerrig da vi endelig kastede os over produktet fra Illux. Forberedelser var der en del af, men det vigtigste er tålmodighed og fire hænder. Uanset hvad kan du ikke helt undgå fejl, men derfor kan du sagtens ende med et fantastisk slutresultat. Dette er vores beretning, vurdering og test af en omgang foto tapet fra Illux. Hvorfra vi også tidligere har testet wallstickers.

start

Der findes åbenbart tre hovedkategorier af tapet. Den klassiske type vi alle kender hvor hver eneste rulle indsmøres i klister længe før opsætning, den innovative rulle der let kan nedtages igen (kaldet smart paper) og så det tykke fotopapir hvor klister påsmøres væggen og altså ikke tapetet. Da dette er en test udvalgte vi blot et standard produkt fra Illux hylden. Men hvis du har et smukt eller nostalgisk fotominde kan du ganske let skabe dig selv en omgang unik tapetkunst.

beskær

Vi valgte noget Paul Pava kunst i størrelsen 250x250 cm (hvilket vil koste 1735 kr.) da forhandleren anbefalede fem – ti cm højere/bredere tapet end din væg for så at tilskære det efter opsætning valgte vi ikke højden 245 cm som ellers ville have været korrekt i forhold til vores væg.

Men selv om rådet  fra Illux ganske givet lyder fornuftigt, er det ikke nødvendigvis sandt. Idet foto tapet som oftest er en visuel helhed der ikke just tåler fraklip i hverken bund eller top. Da det selvklart er lettest at tilskære i bunden efter opsætning måtte vi tilpasse tapet inden vi gik igang med klister. For fem-ti cm indhug i bunden ville betyde en kraftig reducering af tekstbudskabet på vores valgte tapet. Når du tilskærer er det vigtigt med tålmodighed, en skarp hobbykniv og gerne også en lang metallineal.

opsætning

Som alle andre glade begyndere blev vejen først lagt forbi en fagmand ved en malerforretning, hvor vi indkøbte et tapetstartersæt og noget kraftig vævlim. Produkter man måske kunne synes ville være oplagt for Illux at medsælge tapetet, men som de sandsynligvis har fravalgt grundet lagerforhold og ønske om strømlinet produktion. Lim findes i en serie af variationer og hver eneste producent forsøger at adskille sig fra markedet med lovprisninger. Men uanset hvilken bøtte du læser på skal kraftigheden og hvor stor en flade det dækker altså fremgå ganske tydeligt. Vi brugt i alt 287 kr. på rulle/bakke/hubbykniv/skraber og to bøtter vævlim.

Tapet 007

Selve opsætningen er simpel. Sørg for din væg er jævn, tør og ren. Påføre klister via rulle i ligelig og rigelig mængder. Opsæt hver rulle fra toppen af væggen og lad den trille kontrolleret ned mod gulvet. Sikre dig vinkel og placering er korrekt alt imens du fjerner luftlommerne (ingen grund til panik). Kanterne skal ofte have mere lim og vær ikke bange for at få det på huden, gulv eller værktøj. Rester fjernes let med varmt vand.

fuldtapet

Vi kunne sagtens have opsat dette tapet på en plan væg uden udfordringer men det vil ligesom være for let. Så første rulle blev lagt hen over et el udtag. Her er tricket at skære ned til dækslet med en hobbykniv og så åbne tapet omkring dækslet ved et kryds snit (et kryds hen over dækslet). Den anden rulle dækkede en hel serie af el udtag og antennebokse. Her skar vi igen fra kanten af tapetet og lod hvert snit være lidt for store men var meget forsigtig med kun at fjerne det tapet som vitterlig ikke var plads til.

Sofa

De fleste af os har sikkert været på en restaurant, cafe eller bar hvor den ene væg prydes af en omgang foto tapet, hvilket sikkert er grunden til den nu store udbredelse i private hjem. Men det er altså få af os der har det rigtige rum der samtidig kan håndtere en hel væg iklædt f.eks. New York skyline. Havde vi f.eks. valgt at dække hele den ene væg med foto tapet, uanset motiv, ville den visuelle dominans have været for kraftig. Så ved at tilpasse farvevalget efter vores møbler og kun dække et udsnit af væggen med tapetet har vi skabt kontrast til selve fotoet og indarbejdet det visuelt i rummet. Det kan sagtens være du synes slutresultatet er aparte eller motivet ikke falder i din smag, men uanset hvad er det uhyggelig vigtigt at tænke over disse ting inden selve opsættelsen.

første rulle

Dels er prisen højere for tapet end wallstickers og dels kræver det meget mere arbejde. Så hvis ikke du elsker de udvalgte kunstnere, har et behov for at se eget foto på væggen eller ikke har en god ide med brugen af tapet så lad være! Der er mange hurtigere, lettere og billigere måder at udsmykke dit hjem på. Men hvis du er træt af standard klistermærkerne, ikke orker at male din væg eller endnu ikke er klar til graffitikunst, så er fototapet altså en let genvej til noget der ser overdreven professionelt ud, og som med lidt omtanke kan få dit hjem til virkelig at skille sig ud fra mængden i din boligblok. Hvorfor vi havner på fire kloakdæksler i alt.

Af Thor Kristjan Kidmose.

Tapet 011

Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette RSS feed, eller følge med via facebook. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, du kan også følge med via Twitter. Foto copyright Forbrugermania.

Comment