image
Vi befinder os ikke kun i noget der ligner en lang IKEA reklame, vi står også i stampe midt i en omgang svensk krimi paradoks. For hvordan forener man Gotlandsk paradis med talrige kyniske forbrydelser uden at miste grebet om realismen? Det er tydeligt seriens skabere ikke endnu har fundet svaret på dette, hvorfor vi i stedet serveres en omgang utroværdig storkriminalitet fyldt med lunser af landsbyromantik.
image
Maria Werns (Eva Röse) lod i livet som enkefrue og alene mor er åbenbart at opklare spektakulære lovovertrædelser via egenrådighed og dum stædig held. Noget der alle dage har virket for mandlige opdagere, men fremstår underlig påtaget når den perfekte moder forsøger sig med samme metode. For denne storbarmet blondine med de stramme sweatere og naturlige look formår ikke at overbevise hverken sine kollegaer, skurke eller mig om hendes evner som opdager.

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=31896576&server=vimeo.com&show_title=0&show_byline=0&show_portrait=0&color=00adef&fullscreen=1&autoplay=1&loop=0

clip_image002clip_image002[1]clip_image004Denne omgang gotlandske krimi uhygge finder sine kyniske skurke i den russiske muld og blandt de liderlige svenske mænd. Der er selvfølgelig tale om human trafficking med sidegrenene stoffer og våbensmugling. Disse eksotiske forbrydelser menneskeliggøres via flere børneofre der ikke blot rammer moderhjertet i Maria men får hele lokalsamfundet på tæerne. Selvom befolkningstallet for Gotland er nogle tusinde højere end Færøerne så er der åbenbart ingen grænser for hvad slags kriminalitet det lille svenske øsamfund oplever. Ligeledes lader det til politiet har et fast greb om befolkningen og på ingen måder savner indsatsstyrker. Jeg har såmænd ikke noget mod urealistiske politiserier men Maria Wern serien forsøger samtidig at fremvise Gotland som et idyllisk feriemål hvilket får begge dele til at kikse. Selvfølgelig hjælper det ikke at alle de gode er todimensionelle og skurkene tegneserieagtige. Så selvom du elsker nordiske krimier, nyder britisk mordserier og ikke kan få nok af politiopdagere med hang til selvtægt så vil ”Dreng Forsvundet” skuffe. De to kloakdæksler gives for den landsbytosse der ser konspirationer over alt og drengene der leger med håndvåben.

Af Thor Kristjan Kidmose.
http://impdk.tradedoubler.com/imp?type(iframe)g(17322096)a(1913579)
DVDen er udgivet af SF Film der også har copyright på billederne brugt i anmeldelsen. Der er intet ekstramateriale, men starter du den svenske udgave af afsnittet får du en filmtrailer for spillefilmen Maria Wern. Der ironisk nok ser ganske interessant ud. De 88 minutter har undertekster på dansk, svensk for hørehæmmede, norsk og finsk. Medvirkende: Allan Svensson, Peter Perski, Ulf Friberg, Tanja Lorentzon, Matilda Wännström. Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette RSS feed, eller følge med via facebook. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, du kan også følge med via Twitter.

Comment