fugleskraemslet cd
Forbrydelserne spores i dag let via internettets klamme greb om vores privatliv, mens skurkene ligeså let finder både ligesindet og ofre via cyberspace. Vores helt Jack McEvoy har dog hverken styr på google eller emails, men ender alligevel både som jæger og offer i krimien ”Fugleskræmslet” af Michael Connelly. Der bringes os omkring mennesket og nettets mange mørke afkroge.

De gode gamle dage
De oplagte sandheder og let tilgængelige historier dominerer nyhedsbilledet i vesten. Her er der ikke tid til fordybelse, eftertanke eller granskning. Overskifterne skal gerne sige det hele, og besøgstallene alene afgøre hvilke spor der forfølges. Det har altid været forretning, men i en tid hvor avislæseren er en anakronisme, er det svært at bide sig fast som journalist.

Michael Connely har ikke blot sammenstykket endnu en blodig krimi fra Los Angeles med ”Fugleskræmslet” men ophøjer også den opsøgende journalistik til demokratiets sande vogtere. Noget vi alle er opvokset med at mene, men sjældent kan huske eksempler på, her redder den opsøgende journalistik dog både uskyldig dømte og stopper seriemordere.

Den sidste historie
Vores helt Jack McEvoy er ikke blot en dinosaurer i nyhedsverden han befinder sig også på nyhedernes kirkegård - Los Angeles Times – der hvor standarden engang var høj og meningerne mange. Stillingen er dog for længst nedlagt og fremtiden virker mere end usikker. Men som alle andre storvildtsjægere drømmer Jack om at skyde den store hvide elefant, dvs. den historie der vil sikre ham en Pulitzer pris og sætte alle kritikerne på plads. Jack har allerede udset sig historien og forestiller sig let forløbet, men hurtig kommer han på tværs af en koldblodig seriemorder der ikke lader sig affeje med ord.

clip_image001 Connelly skifter ofte mellem sine seriefigurer og sammenkører gerne miljøerne, verdenerne og problemstillingerne, mens karaktererne for det meste har deres egen selvstændige profil. Dette er et gensyn med journalisten Jack McEvoy (De Parallelle Mord (1998)) der elsker sit arbejde, men hader dens udvikling, hvilket giver historien en sund blanding af nostalgi og bitterhed.

Det er ikke altid let at skimte forfatteren bag ordene i krimioversættelser, men når det kommer til Michael Connelly får du ofte følelsen af, at han taler direkte til dig om sin baggrund, længsler og drømme. Selvfølgelig, indpakket i en masse blodige mord og psykotiske passager, men ingen kan dog efter denne bog være i tvivl om Connellys syn på nyhedsdækningen i nutidens Amerika.

Morderen er kendt gennem det meste af bogen, hvorfor spændingen søges i opklaringsarbejdet, men medrivende bliver det aldrig. Jack fremstår nemlig udelukkende som et talerør for de gode gamle nyhedsdage, hvilket faktisk er ganske underholdene, men altså ikke spændende. Morderens perversioner er anderledes, men ikke noget særligt, og profilen genkendes let fra moderne krimiserier. Mine fire stjerner gives derfor for den nostalgiske og fyldige beskrivelse af det journalistiske arbejde. Vi er mange der savner en kritisk, uafhængig og opsøgende presse.

Af Thor Kristjan Kidmose.

http://impdk.tradedoubler.com/imp?type(iframe)g(19784726)a(1913579)
Udgivet af forlaget Klim, på dansk ved Sørem K. Barsøe (som altså ikke kunne finde et godt dansk begreb for ”embedded” ) 377 sider. Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette RSS feed, eller følge med via facebook. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, du kan også følge med via Twitter.

Comment