Instruktøren Martin Zandvliet har vovet pelsen og skabt det han selv kalder ”en uautoriseret biografi”, der går bag om manden Dirch Passer og fortæller historien om et menneske, der betalte den største pris for sin succes.

Hovedrollen som Dirch Passer spilles af Nikolaj Lie Kaas, som gennem sin 20 år lange karriere har markeret sig en af dansk films største skuespillere. Hans far var skuespiller og entertainer Preben Kaas, og dermed har Kaas en ganske tilknytning til historien om Dirch.

Kongerne af komi
Filmen begynder i 1955, hvor Dirch Passer sammen med Kjeld Petersen (Lars Ranthe) har stor succes som duoen ”Kellerdirk”, danmarkshistoriens nok mest populære makkerpar. De optræder for fulde huse på ABC-teatret med sketcher som ”Tømmerflåden” og ”Skolekammerater”, og i kulissen står revykongen Stig Lommer (Lars Brygmann) og griner hele vejen til banken. Han ved, hvad publikum vil have, og de vil have Dirch.Om natten slår Dirch og Kjeld sig løs i byen med masser af drinks og damer, mens deres koner tålmodigt venter derhjemme. Makkerskabet og venskabet mellem Dirch og Kjeld er dog ikke uden problemer. De lever under konstant pres for at levere varen. Dette er historien om deres venskab, sammenbrud og personlige destruktion.

Kaas spreder stjernestøv
Det må have været med en stor portion ærefrygt, at Nikolaj Lie Kaas har sagt ja til rollen som Dirch. Og som om presset ikke var stort nok i forvejen, så spiller han over for sin far, Preben Kaas, i filmen, og fremfører i øvrigt også nogle af de klassiske sketcher, som faren skrev.

Man kan roligt sætte sig tilrette i biografsædet og nyde forestillingen, for Nikolaj Lie Kaas yder ganske enkelt en formidabel præstation som Dirch. Han formår at skabe sin egen Dirch, samtidig med at han fanger Passers kropssprog og mimik så præcist, at man skulle tro, Passer selv havde givet gode råd med på vejen.

Derudover fortjener Lars Ranthe stor ros for rollen som Kjeld Petersen. Sammen med Lie Kaas træder han i Kellerdirks fodspor og fremfører deres berømte sketcher, så man tænker, at de aldrig har bestilt andet. De har fundet deres egen melodi i samspillet, som er helt forrygende.

Bevægende drama
Instruktøren Martin Zandvliet formår på fornem vis at hylde Dirch, som den store komiker han var, men uden at polere sandheden. Det er et rørende og bevægende drama om en mand, der gennem hele sit liv søgte efter anerkendelse og kærlighed

Trods sit store talent og status som Danmarks morsomste mand, var Dirch et skrøbeligt menneske, som tvivlede på sine egne evner. Han elskede sit publikum men havde samtidig svært ved at håndtere deres ukritiske kærlighed til ham. ”Selvom de klapper, betyder det ikke, at de er glade”, siger Dirch på et tidspunkt. Men publikum var glade for Dirch, og det er vi stadig 31 år efter

Filmen fortjener 5 flotte stjerner.

Af Mette Nielsen.


Filmen har premiere landet over d.d. Nordisk Film har copyright paa billederne brugt i anmeldelsen, og ja, dette indaeg er ogsaa blevet til paa en ASUS Transformer.Bliver dog bedre hele tiden, men jeg beder dig om taalmodighed.

Comment