DSC01738

Ti dage med fokus på nordisk mad og råvarer ville for bare tyve år siden have været en uønsket event for både producenter og forbruger. Sådan er det heldigvis ikke længere og madglade mennesker i alle aldre strømmer da også til de forskellige tiltag under festivalen

Copenhagen Cooking.

Jeg selv steg til søs med

DFDS

skibet

Crown of Scandinavia

for at indtage alverdens gourmetspecialiteter fra ferieøen Bornholm.

DSC01830

Som alle andre pionertiltag var der små fejl og uigennemtænkte løsninger ombord. Jeg selv savnede en direkte kobling mellem frokostretterne og producenterne. For selvom mødet med producenterne efter frokost utvivlsomt ryddet mange misforståelser og tvivl af vejen, ville indtrykket have stået stærkere hvis storytelling begyndte fra første øjeblik. Dvs. ved buffeten.

DSC01760

Der bestod heldigvis af en lang række klassiske retter fra Bornholm, samt enkelte innovative madtiltag fra samme Ø. Desværre var fokus ikke opretholdt alle steder og man tog sig selv i at tvivle om f.eks. laskepateen eller sildene nu var fra Bornholm, eller blot tjente som fyld, endnu værre var det at

Sct. Clemens Bleu

ikke var at finde på buffeten!

DSC01759

Chilipastaen fra Bornholm havde både tilpas med sprødhed og spark til jeg blev positiv overrasket. Lammekødet havde simret i stout øl fra Bornholm og smagte forrygende. Mens jeg ikke var imponeret over ung hane brystet. Selvom mange mikrobryggerier gik til under finanskrisen lever

Bryghuset Svaneke

i bedste velgående. Til frokosten indtog jeg derfor en ”Classic” , der med sin gylden farve og lette duft af græs vækkede minder om for længst glemte somre.

DSC01766

Det var dog bryghusets øl - Choko Stout - der imponerede mig mest. Alkoholprocenten er her oppe på 5,7 og den mørke chokolade dominerer indtrykket men uden at ødelægge oplevelsen. For den er dog hverken kvalm for meget eller umulig at matche med madretter. Den vil sagtens kunne kombineres med alverdens deserter og bibringe balance til din ostetallerken. Jeg synes dog ikke øllen kan stå alene, hvilket f.eks. Svaneke Classic sagtens kan.

DSC01747DSC01739DSC01743DSC01774DSC01783DSC01791DSC01826

Flankeret af kunstværker fra Bornholm, og stande med smagsprøver fra samme sted, afviklede man også en debat om ”

Den Gode Smag

” når altså ikke Kapelmester Henrik Krogsgaard og Rie Dam underholdt tilhørerne med velvalgte viser. Panelet nåede til enighed om at det er hverken dyrevelfærd, økologi eller klimahensyn der gør produkter gode. Det er udelukkende smagen, og her er udfordringen vores egne smagsløg og konfliktsky tilgang til producenter. Vi skal både turde smage og stille krav, hvilket især mesterkokken Søren Gericke understregede, mens Jan Krag Jacobsen (Præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi) velvilligt sparkede til den manglende logik bag fedtskatten.

DSC01805DSC01824DSC01801clip_image001

Det var dog samtalerne med de lokale producenter der gjorde forskellen for mig, og løftede indtrykket op på fire stjerner. Jeg havde ikke tidligere stiftet bekendtskab med

Pastariget Svaneke

, og synes det er underholdene at flere italienske restauranter i København i dag sværger til Bornholmsk pasta. Hvorfor bryghuset ikke kan afsætte hvede øl til danskere forstår jeg ikke, især når chokolader fyldt med stout øl er en succes. Bornholmske kiks, oste og

is

blev indtaget med nysgerrighed og interesse, men det var fornyelsen på snapsefronten der vandt min stemme. Det er ikke blot genialt på papiret at sammenblande hyldeblomst og snaps, det også smager let og friskt. Hvorfor den logisk nok sælges under navnet

sommersnaps.

Her er første gang en såkaldt damesnaps – der hverken fejler på smag eller indpakning (vi er endnu mange der med gru husker dildsnapsens indtog i slut halvfemserne). Inden jeg gik fra borde blev det annonceret at tiltaget vil blive gentaget igen til næste år. Hvis man formår at fokusere og forbinde smagsoplevelsen med informationer står man også med en potentiel succes.

Af

Thor Kristjan Kidmose.

http://impdk.tradedoubler.com/imp?type%28iframe%29g%2890388%29a%281913579%29

DFDS cruise tog sted søndag d. 21. august. Du kan her læse om andre

events af Copenhagen Cooking

. Foto copyright

forbrugermania.

Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette

RSS feed

, eller følge med via

facebook

. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, og har du en Nokia telefon kan du følge med via denne

App

.

Comment