271
Midt i fortvivlelsen over den menneskelige lidelse er det troende menneske altid i tvivl, for hvordan kan man tro på en Gud når ens omverden ikke gør andet end bevise det modsatte. Men det er når alverdens ulyksaligheder rammer omverden, og det er svært at se det gode i ens medmennesker, at troen skal stå sin prøve. Det er i hvert fald sådan jeg forstår Edhem Jesenkovic abstrakte danseforestilling 4 Times Hundred. Der udspringer af barndommens erindring om bedstemorens evige bønner under borgerkrigen i Jugoslavien.

EDHEM JESENKOVIC, 4 TIMES HUNDRED 
På overfladen handler dette altså om hvorledes et troende menneske kan forholder sig til menneskelig lidelse og forfald alt imens forholdet til Gud opretholdes. Men stykke er altså ikke en nyfortolkning af krigens rædsler og konsekvenser eller en abstrakt diskussion af tro. I stedet er det en samling menneskeskæbner fortolket via dans som du selv må give liv og mening. Formidlet til dig via energiske dansesekvenser.   

270
De fire dansere i stykket udfolder sig på skift, alt imens gruppen som helhed formidler en samlet historie. Tempoet opbygges med sikker hånd og klimaks nås flere gange under forestillingen. Når intensiteten er på sit højeste er dette stykke fantastisk. Men i de lange omstillingspassager kommer jeg til tider i tvivl om projektet. Selvom hundrede hvidmalede bøger udgør noget af logistik udfordring for de kun fire dansere, så påkræver handlingen heldigvis ikke de store omrokeringer af bøgerne, stykkets største aktiv er dog lyssætningen der hele tiden sørger for dit fokus bevares.

clip_image001Normalt væltes min verden, eller forståelsen af den, ikke af en omgang moderne dans med dertilhørende fri fortolkning. Jeg har da ej heller været søvnløs eller særlig rastløs siden jeg så 4 Times Hundred, men alligevel har det vist sig været svært at få ordene ned på papiret.Hvilket blot for mig undestreger at dans også kan rokke din verden.

Mine fire stjerner gives for danserne Marylise Tanvet og Siri Woolthorn, der efter min mening både får  mest plads og råderum, men også udfylder rollerne med maner. Danseren Asher Lev har til opgave at opbygge et lyd inferno af islamiske bønner der til sidst kulminere i skrig. Hvilket han formår at gøre uden problemer, men intensiteten påvirker desværre også hans dans der til tider virker overtændt, mens Thomas Holm Radil til gengæld næsten er for afslappet i stykket.
EDHEM JESENKOVIC, 4 TIMES HUNDRED
Mulighederne for fortolkning af forestilling er mange, men udgangspunktet for stykket sætter alligevel rammerne for forståelsen af historien. Den moderne dans i stykket består af et utal af stilfragmenter, der til sammen leder tankerne hen på andre vellykkede forsøg med at sammenblande street dance og klassiske trin. De fire dansere matcher i denne forestillingen hinanden helt eminent, og jeg er især vild med serierne hvor de skiftevis optager spotlyset.

Af Thor Kristjan Kidmose.

http://impdk.tradedoubler.com/imp?type(iframe)g(16286394)a(1913579)

Du kan endnu nå at opleve danserne der fremfører stykket frem til den 20. august.i Dansehallerne Koreografi og ide Edhem Jenskovic, der ligeledes har stået for musikken sammen med Surdej Music Production. Foto Henning Sjøstrøm.  Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette RSS feed, eller følge med via facebook. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, og har du en Nokia telefon kan du følge med via denne App.

Comment