Pic_1_2_2011_42_10_joseharo17791
Den spanske instruktør Alejandro Gonzáles Inárritu imponerede filmverdenen i 2006 med filmen ”Babel”.  Med sin nye film har Inarritu igen skabt en multiplothistorie, hvor flere handlinger flettes sammen til ét handlingsforløb. Hvor den spanske superstjerne Javier Bardem bærer filmen i den altoverskyggende hovedrolle Uxbal.
Barcelonas mørke underverden
Biutiful” foregår i Barcelonas mørke underverden, og handlingen samler sig omkring den tidligere narkoman Uxbal (Bardem), som tjener til dagen og vejen som en slags mellemmand mellem arbejdsgivere og illegale indvandrere, der kæmper for at skabe en eller anden form for tålelig tilværelse. De har ikke andre muligheder end at arbejde som slaver, gadesælgere af kopivarer og stoffer. Politiet er på sporet af dem, men Uxbal har sine kontakter og bestikker politiet, så de kan lave deres lyssky forretninger i fred.
Pic_1_2_2011_40_21_joseharo01490
Den rene elendighed
Skæbnen har givet Uxbal en særlig evne for at kommunikere med de døde, men han udnytter evnen til egen fordel og tager sig godt betalt af de ulykkelige efterladte. Der er rigeligt med problemer i hans liv, lige fra en maniodepressiv ekskone, problemer med politiet og den øvrige underverden, men hans liv falder for alvor fra hinanden, da han får diagnosen uhelbredelig kræft.
Det eneste lyspunkt i Uxbals liv, er hans to børn, og som en sidste god gerning i sit håbløse liv, vil han sikre deres fremtid. Men han kæmper ikke alene mod tiden og døden, men også mod en mørk underverden hvor kun den stærkeste overlever, og ingen er til at stole på.
Pic_1_2_2011_41_25_joseharo15069
clip_image001Stor stjerne midt i elendigheden
Javier Bardem fik fortjent en oscarnominering for sin rolle som Uxbal. Det er Bardems film, og han formår at skabe et troværdigt og smertefuldt portræt af en mand i frit fald. Det er en desperat mand, der ikke kan acceptere, at han skal dø, og samtidig må kæmpe for sine børns liv på de midler, han har til rådighed.
Inarritu er nådesløs i sin fortælling. Der er ingen lyspunkter og intet håb. Folk drives af egoisme og er ligeglade med konsekvenserne af deres handlinger. Det giver en skarp kontrast til det til tider flotte billedsprog, og nogle gange bliver filmen næsten for brutal.
Ved dette års oscaruddeling måtte ”Biutiful” se sig slået af Susanne Biers ”Hævnen” som bedste udenlandske film. Måske fordi at ”Biutiful” ikke levner noget håb for verden og menneskeheden. Og uanset hvor ond og brutal verden og vi mennesker er, så må man tro på, at der findes et håb.
Af Mette Nielsen.

 
Udgivet af Nordisk Film der også har copyright på billederne brugt i anmeldelsen. Den samlede spilletid er 142 min.. Du kan følge anmeldelserne fra forbrugermania via dette RSS feed, eller følge med via facebook. Siden er optimeret til læsning på mobiltelefoner, og har du en Nokia telefon kan du følge med via denne App.

Comment