Elphaba_b8aeebf958_f8519716aa

En verdenssucces kommer til byen
Efter store succeser med opsætninger af nogle af verdens mest kendte og populære musicals, Les Miserables og Phantom of the Opera, har det Det Ny Teater satset al deres erfaring og kreative kræfter på en dansk opsætning af den store Broadway-succes "Wicked".
Siden premieren på Broadway i 2003 har "Wicked" slået alle publikumsrekorder, da mere end 5 millioner publikummer har set musicalen. I London har mere end 3 millioner løst billet til forestillingen.
Nessarose_paa_Shiz_922d144f92_b535ac02c1
Kompliceret historie
Musicalen er baseret på romanen "Wicked - The Life and Times of the Wicked Witch of the West" af Gregory Maguire fra 1995. Han lod sig inspirere af den oprindelige historie om troldmanden fra Oz, som de fleste sikkert kender fra den gamle filmklassiker fra 1939, hvor pigen Dorothy kommer til det eventyrlige land Oz, hvor hun blandt andet møder Den Gode Heks fra Nord og Den Onde Heks fra Vest.
Musicalen "Wicked" har en del med den gamle klassiker at gøre og så alligevel ikke. Forvirret? Forklaringen er, at handlingen i "Wicked" udspiller sig før Dorothy kom til Oz, men den har flere referencer til både figurerne og den oprindelige historie.
Wiz-mania_3984d92943_4bc7b46349
Hovedpersonerne i historien er de to piger, Elphaba og Gilda, som møder hinanden på hekseskolen i det magiske rige Oz. Elhalba er den misforståede pige med den grønne hud, som ingen venner har, og Gilda er skolens mest populære pige, og den mest forkælede og snobbede. De to bliver senere kendt som Den Onde Heks fra Vest og Den Gode Heks fra Nord. På trods af deres forskelligheder udvikler de et venskab, som sættes hårdt på prøve, da de begge forelsker sig i den smukke prins Fiyero. Da der begynder at ske mystiske ting i det eventyrlige rige Oz, beslutter Elhalba at opsøge den mægtige troldmand for at bede om hans hjælp. Men ikke alt er som det ser ud til i det magiske rige, og kampen mellem det gode og det onde er ikke altid lige så sort/hvid, som man tror.

Glinda_og_Boq_338b928592_151eb37c67
Magi i luften
På en lidt grå og trist januaraften kunne jeg for en tid glemme alt om snevejr, isglatte veje og forsinkede S-toge og tage med på en fantastisk rejse ind i et fortryllende univers. Det Ny Teater har skabt en forrygende forestilling med masser af trolddom og magi. Med en blanding af klassiske stilarter og moderne teknologi har scenografen Paul Farnsworth og koreograf Lisa Kent skabt et enestående magisk univers, som aldrig er set før på et dansk teater. Med mere end 60 plasmaskærme og store projektionsvægge, der kører op gennem scenegulvet, får man følelsen af at befinde sig midt i det magiske rige Oz.
Kostumerne er en blanding af store prinsessedrømmekjoler, strutskørter i strålende farver, og når man pludselig skal på besøg i Smaragdbyen, skifter scenen til flotte grønne farver og skønne flotte grønne kjoler. Det hele sker med en præcision og elegance, så man næsten glemmer, at man er i teatret og ikke befinder sig midt i en 3d film.
En musical med respekt for sig selv har et genkendeligt hit, som alle kender bedre end selve historien. Det mangler "Wicked". Derimod binder musikken historien sammen og skaber stemning, og sammen med den fantastiske scenografi går det alligevel op i en højere enhed.
_Maria_og_Annette2_01_b8b08d2fcf_70c7b9a14a

Stjernen og debutanten
Hovedrollen som Elphalba spilles af Maria Lucia Heiberg Rosenberg, som tidligere har spillet hovedrollen som Belle i "Skønheden og Udyret" og har haft hovedroller i bl.a. West Side Story og Les Miserables. Hun er Danmarks store musicalstjerne og hun stråler og synger som den stjerne hun er.
Aftenens store positive overraskelse er Annette Heick, som spiller rollen som Glinda. Det er første gang, at hun prøver kræfter med en stor musicalrolle, og hvilken debut! Hun har fået ekstra sangundervisning for at kunne synge det krævende parti, og hun klarer det så flot, at man helt glemmer, at hun er debutant. Hun er sød, sjov, irriterende dum blondine, og hun leverer sine replikker med knivskarp timing.
Der er god kemi mellem de to hovedroller, og specielt scenen hvor Glinda vil udsætte Elphalba for en makeover er meget morsom og underholdende.
clip_image001En anderledes musical med alvor
I modsætning til andre musicals, hvor temaerne måske ikke hører til i den tunge ende af skalaen, byder "Wicked" på lidt mere alvor og stof til eftertanke. Der stilles spørgsmål ved, hvad ondskab egentlig er, og hvad begrebet "den gode vilje" betyder. Og det er ikke altid, at de bedste intentioner giver de bedste resultater.
At dømme efter publikums begejstrede stående klapsalver til premieren lover det godt for "Wicked" i Danmark. Og jeg anbefaler det danske publikum at tage med på en eventyrlig rejse til det magiske land Oz.

Af Mette Nielsen
Wicked kan opleves ved Det Ny Teater frem til d. 8/5-2011. Scenografi: Paul Farnsworth. Iscenesættelse: Lisa Kent. Kapelmester: Per Engström. Varighed 2 timer og 50 min. Foto copyright fotograf Jonas Lodahl.

Comment