1539733
Som en effektiv bogudgave af Jack Bauer banker Storm og Katrine sig gennem de gængse fordomme, konspirationer, dobbeltspil og torturscener for at stoppe terror på dansk grund. Det er effektivt, ikke urealistisk og ofte ganske spændende.

Kogens Nytorv

Gødningsbaseret terrorbombe dræber 23 danskere på Kongens Nytorv ved Cafe Felix. Det er denne katastrofe der danner baggrund for historien i Protokollen, som forfatteren afvikler over flere spor, der hyppigt krydser hinanden. Den voldsdømte ordenshåndhæver Katrine Bergman udgør sammen med PET lederen Nikolaj Storm den dynamiske duo der forsøger at forhindre mere terror, samtidig med bagmændene fra Kongens Nytorv sprængningen jages. Alt imens fanatiske kræfter i indvandrerghettoen ved og i København arbejder ihærdigt på en anden terrorbombe. Historiens tredje spor udfyldes af den unge veteran Benjamin, der mistede venner og formål i Afghanistan. Hjemme søger han meningen med livet og tilværelsen men finder kun angst, mindreværd og problemer. Disse tre spor sammenflettes når nødvendigt og får hver især masser af plads til udvikling.

Tv2 News og DR Update

De trofaste autoritetstro fjernsynsseer ved allerede hvor, hvorfor og hvordan Danmark vil blive ramt af terror. Det er denne viden Michael Katz bearbejder og udnytter til fulde i sin spændingsroman. Men hvor kogalskab, fugleinfluenza, Ebola, Computersammenbrud ved millenniumskiftet og atomkrigen var noget der truede hele Danmarks befolkning, kredser terror åbenbart kun om Københavnske turiststeder! Kongens Nytorv, Amalienborg, Lufthavnen, Rådhuspladsen, Nørreport, Tivoli og Danmarks Radio er de hyppigste mål medierne nævner.
Man skulle ellers tro terror i BonBon land, Randers Regnskov eller centrum af Aarhus vil have samme effekt. Det betyder også forfatteren er fastlåst til den danske hovedstad, hvorved historien mister noget af sin tiltrækning. Andre forfattere har udsat København for atombomber, oversvømmet landet med desperate flygtninge og ladet byen blive besat af fremmede magter. I dag frygter danskere mest at blive dræbt mens de sammenmast i offentlige transport midler er på vej til eller fra arbejde, hvorfor det er rigtig set af forfatteren at afvikle terrorbomber på dansk grund. Jeg deler blot ikke frygten, og handlingen bliver derfor aldrig vedkommende for mig.

clip_image001Fire stjener til Katz
Michael Katz Krefeld benytter sig af moderne teknik, nutidig terrorfrygt i kombination med militærkundskaber og hemmelige selskaber i sine bestræbelser på at sammenbrygge en spændende og gribende historie. Det lykkes faktisk ganske fint, vi tror på historien og dens præmisser, men slutningen er ikke den meste elegante, og 150 sider inde i bogen bør ingen være i tvivl om udfaldet på historien. Katrine Bergman fungerer fint som hovedperson, der ikke meget feminint over hende, men derfor holdes hun fortsat ude af det gode selskab pga. hendes køn. Vurderingen havner på fire stjerner, de gives for spændingen, realismen og tempoet.

Af Thor Kristjan Kidmose.

Udgivet af forlaget Lindhardt og Ringhof. 361 sider.


Comment