kleopatras_kam
Sverige har rigtig mange gode krimiforfattere, og seneste skud på stammen er Maria Ernestam, som debuterede i 2008 med romanen "Hundens ører". Nu er hun tilbage med sin anden roman "Kleopatras kam".
Firmaet der løser alle problemer
Et firma, der løser alle problemer! Det lyder som et urealistisk forretningskoncept, men det er ikke desto mindre, hvad Mari kaster sig over, efter at hun er blevet snydt af sin partner og kollega. Efter et dramatisk exit, hvor hun i arrigskab hugger en saks i chefens hånd, kontakter Mari sine to gode venner Anna og Fredrik, og sammen starter de firmaet "Kleopatras kam". Konceptet går i al sin enkelthed ud på, at de tilbyder at løse alle problemer, mulige og umulige, som folk ikke selv kan eller magter at løse. De tre venner er et kompetent og kreativt team, og snart er firmaet en succes.
Usædvanlig forespørgsel
En dag træder den ældre dame Elsa Karlsten ind på kontoret med en noget usædvanlig forespørgsel. Elsa er fanget i et ægteskab med en voldelig ægtemand, som udsætter hende for både fysisk og psykisk vold, og hun vil have Kleopatras kam til at slå manden ihjel mod en rundhåndet betaling på 1,5 mio. kr.
Det var ikke lige den slags problemer, de tre venner regnede med at skulle løse, og selvom det er mange penge at sige nej tak til, beslutter de sig for at afslå opgaven. Men kort tid efter opsøger Elsa dem igen og takker for alt, hvad de har gjort for hende. Manden er nemlig fundet død i sin seng, og på grund af en tidligere blodprop og generelt svigtende helbred er både læger og politi enige om, at manden er død af naturlige årsager.
Intet er som det ser ud til
Der er krisemøde i det lille firma, for ingen af de tre venner kender noget til dødsfaldet, og derfor kan de jo heller ikke tage imod i de mange penge - eller kan de? Kort tid efter udvikler tingene sig endnu mere dramatisk, da de bliver kontaktet af én af Elsas gode venner, den søde ældre herre Martin, hvis kone ligger i koma på hospitalet, ramt af alzheimers. Han har hørt om, hvordan de hjalp Elsa, og nu vil han gerne have, at de skal hjælpe ham med at give hans kone fred ved at slukke for hendes respirator. Denne gang er betalingen 3 mio. kr.
Det, der startede som en god forretning og et kreativt forretningskoncept, udvikler sig til et mareridt for de tre venner, som pludselig er fanget i en spiral af dramatiske begivenheder. Efterhånden står det også klart, at de tre venner måske ikke kender hinanden så godt, som de selv tror. Der venter dem alle et opgør med fortidens dæmoner, som enten kan sætte dem fri eller tilintetgøre dem.
clip_image001Psykologisk drama tilsat masser af twist
Intet er som det ser ud til i Maria Ernstams roman, og bedst som man tror, at plottet er regnet ud, så har Ernstam endnu et twist parat i ærmet. Hun styrer med sikker hånd begivenhederne og formår at holde læseren hen i spænding, indtil plottet afsløres.
Det er de mørke og dæmoniske sider af menneskets natur, som Ernstam udforsker. Trekløveret Mari, Anna og Fredrik er på overfladen tætte venner, en slags tre musketerer, som altid har holdt sammen, men som historien skrider frem, står det klart, at de ikke kender hinanden så godt igen. I små glimt oprulles deres fortid, der rummer svigt, bedrag og et mystisk selvmord, og snart melder spørgsmålet sig, om én eller flere af dem er i stand til at begå mord. Maria Ernstam har skab et psykologisk thrillerdrama med masser af intens spænding, og hun er et nyt værdigt medlem af den gode svenske krimiklub.
Af Mette Nielsen.
Kleopatras kam Af Maria Ernestam, Peoples Press 2010, 298 sider.

Comment