image
Anders And går nye veje

Det er muligt bladet ikke længere udkommer i samme vilde oplagstal som i min barndom, men underholdningsudbuddet er ligeledes eksploderet i takt med forskellige platforme udforskes af alle. Det ændre dig ikke på kvaliteten af Anders And bladet, men lokker selvfølgelige udgiverne ud i nye tiltag
image
.
Anders Lund Madsen
Mens 80erne bød på alverdens underlødige plastdimser som gratis tilbehør lokkes ungerne i dag med ”2D scans” der frigør ekstra materiale til mobiltelefonen. Tydeligvis rettet mod det rette segment, og helt sikkert den rette indgangsvinkel. Det er dog fortsat lidt omstændelig proces med en del mobiltelefoner, hvorfor sms muligheden er klogt. Årsagen til anmeldelsen af blad nr. 48 skyldes ligeledes et nyt marketingstiltag – hvor en landskendt dansker forfatter hovedhistorien! Heldigvis har man udvalgt en med masser succes indenfor både børneunderholdning og formidling generelt – og ikke blot langet opgaven ud til en reality stjerne!

image
Den Højeste and i Jorden

Den Højeste and i Jorden er derfor blevet til på baggrund af en historie skrevet af Anders Lund Madsen. Selve manuskriptet har Peter Snejbjerg skrevet mens Maximino stod for tegningerne. Hvad præcist Anne-Maria Sigbrand har oversat vides ikke – men det står som hendes titel?

Nr. 48 – 2. december 2010 – 62. årg
Historien er herlig krøllet, skæv og fængende. Der leges lidt med Disney tabuet hvorfra børnene kommer fra og lånes lidt fra litteraturens verden. Afvikling er ikke helt smertefri og sproget låser desværre historien i tid og sted. Hvorfor den i sin nuværende form aldrig kan blive en klassikere – men grundhistorien har potentiale til det. Udtrykkene vil fænge ved børn, der frydefuldt vil indarbejde dem i deres eget ordforråd, men om ganske få år vil udtryk så som ”Du er vist ikke helt gennembagt i roen (..)”fremstå uhyggelig gammeldags.

clip_image001Vurderingen havner på fire stjerner – for det klassiske blad og skæve historie. For bladets 52 sider er ikke fyldt med grimme reklamer, i stedet en sikker blanding af nyt og gammelt, med fokus på ænder. Denne velkendte formel kender alle der har haft et Anders And blad i hånden. Bladets første historie er den 11 sider lange Anders Lund Madsens historie, Mickey Mouse fylder minimalt i udgivelsen og bladet afsluttes endda med en omgang Carl Barks. Det atypiske sprog, den kluntede begyndelse og manglende overraskelse gør vi ikke kommer højere på stjerneskalaen.

Af Thor Kristjan Kidmose.

Udgivet af forlaget Egmont, der også har copyright på billederne brugt i anmeldelsen. Bladet udkom d. 2. december i år.

Comment