Kædefragmenter
Det kræver sin mand at gense hele sæson tretten, men til gengæld bliver du belønnet med en af de bedste sæsoner i serien The Simpsons. De knap tyve minutter lange afsnit er her hverken for langsomme eller for fragmenteret. Hvert afsnit behandler værdibaseret temaer, men tilpas respektløs til du kan holde emnet ud. Der er kun et fyld afsnit på udgivelsen (afsnit 17), mens de øvrige hver især leger med fortælleformen og emnerne. De mest vellykket afsnit er kædefragmenter, hvor vi får tre eller fire gode ideer sat sammen som et enkelt afsnit. Andre benytter sig af korte barokke oplæg før hovedhistorien påbegyndes.

Påskeæg
Hver skive har sin egen animationsmenu – der er ganske underholdene. Udgivelsens grafiske tema er computerspil, og jeg er især vild med fold ud coveret. De mange ekstra scener der er tilføjet har hver især værdi, men det er kommentarsporene der hiver ekstramaterialet op.
image
Gud, flag og fædreland
Moralerne i afsnittene er på denne sæson alle ganske traditionelle, og alle let kunne finde værdier de er enige med den gule familie i. Lyt til dine børn, være trofast, find kærligheden, find tid til hinanden, lev sundt og husk at have det sjovt.

Fysisk smerte og DDR
Personligt finder jeg de små sidebemærkninger og Homers fysiske komik mest morsomme. Når manden udtaler at ”fysisk smerte er den eneste form for smerte mænd forstår” er man helt på Homers side. Ligeledes er det svært ikke at grine af Ralph, når han spørger; ”hvorfor flygter alle fra mig?” – hvorefter han tisser i bukserne. Den kinesiske fabrik med skiltet ”Force your daughter to work day” får også smilet frem, mens det nok kun er voksne, der forstår det morsomme ved at Lisas gymnastiktræner var så barsk han hoppede af til DDR.

image

Tekniske detaljer og afsnitsoversigt

Undertekster på dansk, svensk, norsk, finsk og engelsk. Billedsiden er 1.33:1. Lydsporet er i dolby digital engelsk. Den samlede spilletid er 480 minutter. Der er 22 afsnit, fordelt på fire skiver, hver skive har ekstra materiale og påskeæg i form af animationsmenu. Der medfølger en lille pamflet med oversigt over udgivelsen.

1) Threehouse of Horror XII 2)The Parent Rap 3)Homer the Moe 4)A Hunka Hunka Burns in Love 5)The Bludner Years 6)She of little faith 7) Brawl in the family 8) Sweets and Sour Marge 9)Jaws Wired Shut 10) Half-Decent Proposal 11) The Bart wants what it wants 12)The lastest gun in the West 13) The old man and the key 14) Tales from the public domain 15)Blame it on Lisa 16) Weekend at Burnsie’s 17)Gump Roast 18) I Am Furious (Yellow) 19) The Sweetest Apu 20) Little girl in the big ten 21)The Frying Game 22)Poppa’s got a brand new badge.

clip_image001Vurdering
Mange animations tv serier forsøger at kopiere The Simpsons succes, enkelte stjæler endda de bedste ideer herfra. Hvorfor de ikke også lader sig inspirere af Matt Groenings fokus på detaljer når det kommer til DVD udgivelser vides ikke. Sæson 13. er noget så sjældent som en helstøbt udgivelse, med et klart og gennemarbejdet grafisk tema. Fra cover over menuen til pamfletten er der arbejdet med detaljerne. De foregående sæsoner har været med til at støbe figurerne og universet, men lider alle under mere kantet grafik, dårligere lyd og langsommere tempo. Men tretten sæsoner inde finder serien The Simpsons sin form og balance, at serien i de seneste år har stødt på andre problemer er blot almindelig metaltræthed.

Af Thor Kristjan Kidmose
DVD udgivet af SF Film A/S. Foto copyright SF Film (cover) og Thor Kristjan Kidmose (øvrige).

Comment