Capitalism_DVD_packshot_salg
Den amerikanske filminstruktør Michael Moore er kendt for sine markante politiske synspunkter og satiriske udgivelser. Hans dokumentarfilm skaber opmærksomhed og røre i andedammen. Han har høstet mange priser for sine film, f.eks. ”Bowling for Columbine” fra 2002 om kulturen omkring våben og vold i USA, som vandt en oscar for bedste dokumentarfilm, og ”Fahrenheit 9/11” fra 2004 om USA efter terrorangrebet 11. september 2001, som vandt guldpalmerne i ved Filmfestvalen i Cannes.
Moore er dog også blevet kritiseret for at være utroværdig i sine påstande og at mangle belæg for dem. Målet helliger midlet, og der skal ikke meget til, før det lugter af manipulation, og så mister det gode budskab al troværdighed. Derfor har jeg til tider også et lidt modsætningsfyldt forhold til ham. Men uanset om man kan lide ham eller ej, er han en slags filmens svar på Ekstra Bladet, for han tør, hvor andre tier! Han vil have svar fra magthaverne, og han giver ikke op.
 DVres_MM_at_NYSE_Bull_Horn_tiff
Jagten på profit i mulighedernes land
I ”Kapitalismen – en kærlighedshistorie” undersøger Michael Moore, hvad finans- og erhvervssektorens store dominans i amerikansk kultur betyder for den almindelige amerikaner. Det handler om et samfund, hvor arbejderklassen kæmper for at overleve og forsørge familien, mens de rige og skruppelløse scorer kassen på andres ulykke Vi følger de uskyldige ofre for pengemændenes griskhed og de mafialignede metoder i finansverdenen, hvor jagten på profit aldrig holder op.
Det store spørgsmål, som Michael Moore forsøger at besvare, er, hvordan det kunne gå så galt i mulighedernes land, hvor alle, uanset opvækst, kan skabe sig en lys fremtid. Den amerikanske drøm har udviklet sig til et mareridt, og det er kapitalismens skyld. Få er blevet rigere og rigere, mens det store flertal er blevet fattigere og fattigere.
Capitalism: A Love Story
Roden til alt ondt
Kapitalismen er roden til alt ondt, ifølge Michael Moore. Der medfølger ikke socialt ansvar eller moral, det handler udelukkende om profit. Der er hug til de store banker, der lokker folk til at optage dyre lån, de ikke kan betale tilbage, og så må huset på tvangsauktion. Der er hug til et samfund, hvor folk må passe både 2 og 3 jobs for at få råd til at betale huslejen og forsørge familien.
Håb forude
Filmen indeholder et gammelt klip med tidligere præsident Franklin D. Roosevelt, som i en tale til nationen, fremægger sin fremtidsversion for Amerika’s forenede stater. Et land hvor alle har ret til et arbejde, til uddannelse, en rimelig levestandard, pension, sygesikring og betalt ferie. Han nåede dog aldrig at gennemføre drømmen inden sin død.
Men drømmen kan måske stadig gå i opfyldelse. Det kræver dog, at det amerikanske folk kommer på barrikaderne. Michael Moore opfordrer i filmen det amerikanske folk til oprør mod den amerikanske drøm, som trænger til grundig revision. For uden moral og socialt ansvar kan verden ikke overleve, bare se hvad der skete under finanskrisen! Tiden er inde til forandring, og som Obama siger ”Yes, we can”!.
Capitalism: A Love Story
image Stof til eftertanke
Michael Moore er god til at føre propaganda, og det gør han også i denne film, men han formår også at rejse en nødvendig debat. Med frækhed og humor går Moore i kødet på finansfyrsterne på Wall Street. Det er til tider underholdende og tankevækkende, og jeg synes, at der er lykkes Michael Moore at skabe en lidt mere nuanceret skildring af et samfund, som betaler prisen for kapitalisme.

Af Mette Nielsen

DVD udgivet af SF Film. Spilletid 127 minutter. Foto copy right SF Film A/S.
Undertekster på dansk, svensk, finsk norsk og islandsk.

Comment