Fanget midt mellem døden og fødsel står Esben med den vindende kombination forladt, overvægtig, skaldet og social afstumpet. For mange kvinder er han sikkert prototypen på manden der aldrig helt blev voksen. Mens alle vi mænd sagtens kan genkende os selv i denne aparte frihedshelt. Der igen og igen kaster sig i ringen for sin datters kærlighed, bevæbnet med intet andet end stædighed og en ukuelig mængde bitterhed.

Copyright Theis Christiansen

De 283 striber i denne udgivelse har som oftest den klassiske opdeling i fire, tre eller enkelt ruder. Der som oftest bruges til at leverer en morsomhed. Da hovedpersonen er ganske umoden, bitter og karikeret er disse jokes ofte indirekte, indpakket i angreb på/ forsvar af hovedpersonen Esben. Bogen starter med datteren Mille fylder år og moderen ønsker en skilsmisse. Hvilket kun kommer på bag på Esben idet han for længst har accepteret livet blot er ventesalen til døden. Som striberne ruller derudaf, bliver Esben mere elskelig og lige uduelig. Den store forskel er dog at du holder med ham, at du håber datteren med tiden vil forstå kærligheden han øser ud over hende og ekskonen vil tabe bare en enkelt gang til Esben.

Copyright Forbrugermania

Selvfølgelig har tematiske tegneserier som ”Esben er bitter” et alderssegment og det er min formodning vi alle tilhører kategorien midaldrende. Tilgengæld læses striberne af både mænd og kvinder, om end det er min erfaring vi holder af forskellige pointer. Jeg kender ikke skaberen bag striben, men Theis Christiansen påstår der desværre kun er nuancer til forskel mellem Esben og ham selv. Striberne startede på heltnormalt, der var den danske tegneseriefabrik pendant til Nikes sweatshops i 70erne, hvor det unikke bliver masseproduceret med et globalt publikum for øje (frit husket fra en gammel pressemail). Her udviklede Theis striberne så Esben lignede noget et barn ville have tegnet, og hentede ellers historieinspiration fra sin egen skilsmisse. Hvilket hurtig viste sig at passe bedre til Ekstra Bladets avissider, Facebook og bogudgivelser. Du kan hoppe med på trenden og shoppe serien første bind for kun halvfjerds kroner. Der er utvivlsomt en begrænset mængde til prisen, men ender det med udsolgt, så er vi alle et skridt nærmere et tredje bind. Hvilket vi alle drømmer om, da Esben både har brug for sex, selverkendelse og succes her i livet.


Copyright Theis Christiansen

Bogen er udgivet ved Forlaget Fahrenheit i 2017. Du kan i en begrænset periode købe den til 69,95 kroner ved Faraos Cigarer. Esben er bitter har siden 2015 været bragt hver dag i Ekstra Bladet. Dette bind samler den første tids bitterhed. 156 sider, hvor forfatteren på udgivelsens sidste sider giver dig et indblik i tilblivelsen af striben/karakteren/bogen. Du kan følge med i seriens videre færd på Facebook her. Tegninger brugt i dette indlæg har Theis Christiansen selvfølgelig copyright på.

Comment